Hírek

A vitorlázás összeköt

2015.09.02.

Az orfűi Vitorlás Napok az egyik legszebb példája annak, miként lehet a különböző vitorlás szakágakat közös nevezőre hozni. Vitorlázó, szörfős és modellvitorlázó, valamennyien egyszerre, egy időben versenyeznek a Pécsi-tavon.

Hasznaltvitorla.hu

Hetedik éve rendezik új néven a korábban népszerű orfűi Regatta Kupát illetve jogelődjét a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt. A Vitorlás Napok, melyet kezdetektől a Compass magazin támogat, egy gyűjtő név, ami összefogja az újjáélesztett Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt, a szörfösök Orfű Kupáját és a modellvitorlázók Európa-kupáját illetve Pécsi-tó Kupáját.

Három nap, három vitorlás szakág és száznál is több versenyző minden augusztus utolsó hétvégéjén a Pécsi-tavon. Az Orfűi Vitorlás Egyesület élen jár a kistavas vitorlázás népszerűsítésében, ami annyit jelent, hogy megragadnak minden alkalmat, hogy Orfűt a Pécsi-tavat illetve annak vitorlázási lehetőségeit bemutassák a vitorlázó nagyközönségnek.

A megszokott rendben, idén is a modellvitorlázók egyméteres hajóosztályának versenyével vette kezdetét pénteken a Vitorlás Napok. A modellvitorlázás nemzetközivé tette a rendezvényt tekintettel, hogy a hazai versenyzők mellett németek, osztrákok és ukránok is eljöttek Orfűre versenyezni. Szombaton és vasárnap a modellvitorlázók már a királykategória, azaz a Marblehead osztály küzdelmeivel folytatták a versenyzést, ami Európa-kupa forduló, és Országos Bajnokság is volt.

A hétvégén 11 utánpótlás korosztályú versenyző, 10 Kalóz egység és 15 Finnes versenyző nevezett a tradicionális Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyre. Egészen későn, vasárnap 11 órakor lehetett megrendezni az első futamot, amit aztán még kettő követett. A hétvégén mindössze 3 óra állt rendelkezésre, hogy a vitorlázók illetve a szörfösök versenyezhessenek, ebben az időtartamban volt annyi szél, hogy futamot lehessen rendezni. A rendező stábot dicséri, hogy a nagyon korlátozott lehetőségekből kihozták a maximumot.

Persze nem csak vitorlásverseny volt a hétvégén, ahogy megszokhattuk szombaton este elrajtolt a tó körüli Fröccs Túra, amit szélcsendben is simán meg lehetett rendezni a résztvevők igencsak magas elégedettségi szintje mellett.

A Vitorlás Napok támogatói voltak: Compass, Areus, Pethes Óra, Osjecko Pivo, Bikedoktor.hu, Orfű,

Eredmények

Modellvitorlás eredmények

Képek

További hírek

Videók