Hírek

Kinyitott a Pécsi-tó

2013.05.09.

Május első hétvégéjén, példás összefogás keretében megrendezték Orfűn az első vízi sport évadnyitót a térség legnagyobb vízterületén, a Pécsi-tavon.

Hasznaltvitorla.hu

Az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM szervezetének koordinációja mellett alakult ki az a példamutató összefogás, amely a területen működő civil szervezetek aktivitása folytán megteremtette és hagyományindító szándékkal kezdeményezte az orfűi vízi sport évadnyitányt.

Szinte valamennyi vízi sport szakág képviseltette magát a május 3-5. napjaira kiírt rendezvényen. Az évadnyitó tókoszorúzást megelőzően, a vízi sport seregszemlén összegyűltek a kajak, kenu, sárkányhajó, vitorlás, modellvitorlás és szörf szakágak sportolói az Orfűi Vitorlás Egyesület előtti vízterületen. Az évadot Orfű polgármestere Füziné Kajdy Zita és Rács Zoltán az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője nyitották meg.

A háromnapos programot, versenyek, vetélkedők és bemutatók színesítették, vasárnap az orfűi túrisztikai szolgáltatók és sportszervezetek nyílt napot tartottak. Mindhárom nap volt modellvitorlás verseny, szombaton rendezték a III. Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt, ami gyakorlatilag a Pécsi-tó kékszalagja. Ezen a regattán 42 hajó állt rajthoz, ami hazai viszonylatban csúcsnak számít. A versenyt, ebben az évben is ifj. Csóka László nyerte, bár a rekorddöntés most nem sikerült neki. Második helyen Kiss Miklós végzett a soproni Horváth Zsolt előtt. Az egyméteres hajóosztályt szintén Horváth Zsolt nyerte, míg a 70 centiméteres osztályban Rodau Viktor volt a legjobb. A leggyorsabb Micro Magic tókerülő hajót Kellényi István vezette.

Idén a speciális fejlesztések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Schulek János a Kékszalag csúcstartó Fifty-fifty kétárbocos katamarán mintájára épített hajója sajnos a rajt előtt egy nagyobb szélnyomásban felborult. Rajnai Gábor giga hajója, egy majd kétméteres T-Rex sem tudta teljesíteni a tókerülő távot. Székely Antal trimaránja végigment a pályán, de a leálló szél nem kedvezett, az alapvetően nagy szélre tervezett átépített MM hajónak.

Fotók: http://www.compassmagazin.hu/galeriak.html

Film: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RqIRMKYj1AI

Eredmények: http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/

 

 

További hírek

Videók