Hírek

Orfű a modellvitorlázás hazai fellegvára

2015.10.12.

Az elmúlt néhány évben gyökeres változások történtek az orfűi vitorlázás háza táján. A helyi vitorlás klub az Orfűi Vitorlás Egyesület égisze alatt fuzionáltak a vitorlázók, a szörfösök és a modellvitorlázók.

Hasznaltvitorla.hu

A leggyorsabb fejlődés a modellvitorlás szakág területén történt, melynek eredményeképpen Orfű lett Magyarország egyik legjelentősebb modellvitorlás sportközpontja.

Baranyában komoly hagyományai vannak a modellvitorlázásnak, a Pécsi Ércbányász Modellező Klub berkein belül indult útjára a régió modellvitorlás sportja és az OVE Pécsi-tavi vitorlás bázisán ért a csúcsra. Ami a vitorlázásnak Balatonfüred az a modellvitorlázásnak Orfű és nem csupán azért, mert a Balaton Kékszalagjának mintájára a modellvitorlázók a Pécsi-tavat kerülik meg minden évben. Orfűn évi 10-12 modellvitorlás verseny van, ami a többi helyszínhez képest domináns. Minden remény megvan arra, hogy 2017-ben Orfű adjon otthont a modellvitorlás sport világbajnokságának, ami két héten keresztül színesítené a település életét.

A Pécsi-tó rendkívül alkalmas terület a modellvitorlások számára, több ponton is lehet versenyt rendezni, ami jelentősen segítség, különböző irányokból fújó szelek esetén. Orfűn honos mind az öt hazai modellvitorlás hajóosztály, 55 centiméteres hajótól egészen a másfél méteresig terjednek ezek a típusok és a nagyobbak vételára megközelíti egy korosabb használt autó árát.

A sportág dinamikus fejlődését misem szemlélteti jobban mint, hogy az elmúlt öt évben megduplázódott a versenyzők száma, ami elsősorban a vitorlázóknak köszönhető, akik  késő ősztől kora tavaszig kiegészítő sportként űzik a modellvitorlázást. Lassan egyértelművé válik, hogy a horvát mintát követjük, déli szomszédunknál tíz év alatt olyat fejlődött a modellvitorlás sport, hogy egészen a világ élvonalába repítette őket. A horvátoknál is az a kialakult gyakorlat, hogy a szezon novembertől márciusig tart, ekkor vannak a húzó versenyek. Nyáron van a holtszezon, amikor a mezőny nagyobb része vitorlázik. Nálunk is ez a tendencia kezd kibontakozni több ponton átvéve a horvát mintát. A jó példa és az innovatív folyamatok hozhatják meg a sikeres nemzetközi szereplést az orfűi modellvitorlázók számára.

 

 

További hírek

Videók