Hírek

Tíz éves a Compass magazin!

2018.01.12.

Tíz évvel ezelőtt a Budapest Boat Show időpontjában jelent meg az első nyomtatott Compass magazin és ezzel egy időben indult az online hírportál is.

Hasznaltvitorla.hu

Tíz év, 120 hónap, 520 hét és 3650 nap, de mondhatnánk azt is, hogy közel 6000 hír, több mint 500 galériában majdnem 45 ezer fotó, 25 különböző fotóriportertől. Nyolcvannál több kisfilmet gyártottunk és rengeteg esemény projektet menedzseltünk a tíz év alatt. Számunkra a tíz év projekttől projektig tartott és rendkívül gyorsan telt el.

Működésünk két jól elhatárolható időszakra bontható, a 2016 előtti és utáni periódusra. 2016 augusztusáig Jánosi Péter irányította a Compass-t és tőle vette át a stafétát, jelenlegi főszerkesztőnk Vincze Gábor. Az első időszak, a fejlesztés, az építkezés időszaka volt, nem utolsó sorban a beilleszkedés akkor megoldhatatlannak tűnő feladatával. A vitorlázó társadalomnak megvoltak a beágyazott kommunikációs csatornái, így a kívülről zártnak tűnő, misztifikált közösség szereplőihez nehéz és rögös út vezetett. Sokáig csak az informatikai dinamizmus és a sikeres rendezvények tartották életben a magazint, ami közel öt év után kezdte kidugni a fejét a víz alól. Évről évre több projekten, folyamatosan bővülő stábbal dolgoztunk, a lapkiadás és a rendezvények mellett belekóstoltunk a könyvkiadás ízébe is. Öt éven keresztül adtuk ki a Szélképek című fotóalbumot óriási sikerrel. A gazdasági recesszió elérte a vitorlázást is és bennünket sem hagyott érintetlenül. Kénytelenek voltunk bizonyos projekteket elengedni, felfüggeszteni és a stabil attrakcióinkra koncentrálni. A kevesebb olykor több elvét követve kicsit letisztítottuk a portfoliónkat, megtartva a húzóelemeket és szomorúan elköszönve az olyan „gyermekektől”, melyek a megváltozott gazdasági környezetben indokolatlan kockázatot hordoztak magukban.

Multifunkcionális főszerkesztőnk külföldre költözése a recesszióból kivezető úton ért bennünket. Soha nem jön jól egy ilyen változás, így ez az időszak a Compass számára sem volt könnyű, de magában hordozott egy lehetőséget, ami a stílusváltásban rejlett. A médiában és az informatikában jártas főszerkesztőt aktív és elkötelezett vitorlázó váltotta a lap élén, vaskosabb kapcsolati tőkét biztosítva számunkra. Különválasztottuk a magazin üzemeltetést a rendezvényszervezéstől és kijelöltük a preferált irányokat. Örökzöld „témáinkat”, mint az Ügyvéd Kupa, a Dér Kupa vagy az orfűi Vitorlás Napok, megtartottunk hagyományos kereteik között és melléjük emeltünk olyan új célkitűzéseket, mint az orfűi kistavas vitorlázás fejlesztése, néhány nagyhajós projekt és egy új print kommunikációs csatorna az Orfűi Vitorlázás című információs kiadvány létrehozása.

Eddigi legnagyobb projektünk a PÉMK-val és az OVE-val közösen szervezett, 2017-es modellvitorlás világbajnokság volt, amit külföldi mércével mérve is prémium kategóriásnak minősítettek a nemzetközi szövetség illetékesei. Sziszifuszi harcot vívunk a modellvitorlázás népszerűsítése terén, modelvitorlazas.hu mostohagyermekünket a kétszeres VB ezüstérmes ifjabb Csóka László édesapja, idősebb Csóka László szerkeszti hatalmas lelkesedéssel. A világbajnokság sikere és a vendégül látott közel száz versenyzős nemzetközi mezőny elégedettsége, adott annyi muníciót, hogy lendületet véve folytassuk az RC vitorlázással kapcsolatos terveinket, készüljünk egy következő EB vagy VB megrendezésére.

Az online magazin hírsűrűségét érzékelhetően növeltük és megerősítettük a közösségi médiákban elfoglalt státuszát. Ma már nem kell könyörögni a hírekért, saját tudósítókat küldeni egy-egy eseményre, hogy folyamatosan friss maradjon a magazin. Szezonban vasárnaponként egymás után érkeznek a belföldi hírek. Médiapartnereink szinte egész évben kommunikálnak rajtunk keresztül és a külföldi sajtókapcsolataink is folyamatos aktivitással segítik a munkánkat. Tudósítóink és fotóriportereink száma szintén növekvő tendenciát mutat, ami a változatosság garanciája.

Minden évben több nagy és rangos nemzetközi versenyről helyszíni beszámolókkal jelentkezünk kezdve a TP52–esektől az America’s Cup World Sereis-en át az RC44–es, a J–Class, a WMRT, vagy éppen a VOR egy–egy állomásáig. A jövőben is szeretnénk a hazai versenyek beszámolói mellett, a nemzetközi vizek hangulatát is kicsit közelebb hozni olvasóinkhoz.

A magazin tíz éves fennállását stílszerűen, a szintén tíz éves orfűi Compass Vitorlás Napok keretei között ünnepeljük augusztus utolsó hétvégéjén a pécsi-tavi vitorlás bázison.

Olvasóinknak, rendezvényeink résztvevőinek, támogatóinknak és partnereinknek ezúton is köszönjük, hogy tíz éve kitartanak mellettünk. A jövőben is igyekszünk meghálálni ezt a bizalmat – ahogy az elején említettem – projektről projektre haladva, folyamatosan fejlődve!

Ezúton kívánunk jó szelet és eredményekben gazdag szezont mindenkinek!

 

További hírek

Videók